fredag 28 augusti 2009

Drevet är igång

I onsdags spelade Arsenal kval till Champions League. Efter att ha slagit Celtic på Celtics hemmaplan med 2-0, behövde alltså ett, i sammanhanget, oerhört bortasvagt Celtic vinna, samt göra minst två mål på ett Arsenal, som, mig veterligen, aldrig förlorat en hemmamatch i Champions League. Med andra ord, det är, i princip, komplett avgjort från avspark. Det finns inte på kartan att Celtic ska gå vidare.

Så, i matchens 26:e minut, så kommer Arsenals egen Eduardo igenom i straffområdet, samtidigt som Celtic-keepern Boruc kommer ut i en alldeles vårdslös hastighet. Eduardo ser situationen från den ljusa mörka sidan, och väljer att slänga sig, att filma, att dyka som en svan. Detta ser fantastiskt roligt ut i TV. Men, för att göra det extra humorkryddat, så tänker domaren att alla TV-tittare med Arsenalsympatier att, “här ska jag nog fanimej blåsa straff”. Sagt och gjort. Domaren går på den sämsta filmningen sedan den här och Celticspelarna löper i det närmaste amok.

Eduardo slår själv in straffen till 1-0. Arsenal vinner till slut med 3-1, sammanlagt 5-1, och allt är som det ska. Förutom, såklart, att hela mediedrevet slänger upp Eduardo som en fuskare på löpsedlarna. Fine, han fuskade, och det är inget jag hyllar, absolut inte. Men – det tragiska jag finner i mediedrevet är att Arsenal påstås ha gått vidare tack vare just denna filmning. Man har, framförallt på Aftonbladet, helt glömt att Arsenal vann med 2-0 på Parkhead. Man har inte sett att Arsenal de facto spelade ut Celtic hemma. Man tar ingen hänsyn till matchbild eller förutsättningar innan matchen, utan nu hängde hela Arsenals avancemang på Eduardos filmning.

Fuck me.

Jag förstår att Celtic FC blir arga och inte gillar Eduardos beteende, för det gör egentligen inte jag heller. Men, att man anmäler det till Uefa är att gå för långt. I så fall skulle man anmäla alla filmningar till Uefa. Då skulle Uefa behöva prioritera jävligt fel.

Jag kände att “det här är inget att bry sig om, ofta man straffar honom i efterhand”. Sedan slog det mig: Det är ju Arsenal det handlar om. Givetvis var drevet igång igen. Uefa har nu sagt att man ska ta itu med Eduardos dåliga beteende. Han riskerar nu att bli avstängd i två matcher i Champions League.

Om Eduardo blir avstängd, så ska jag personligen maila Uefa och fråga hur det är möjligt att man kan vara så inkonsekventa och dumma i huvudet att stänga av en kille för en incident som i princip alla fotbollsspelare på professionell nivå sysslar med. Det finns inte en försvarare som inte filmar. Inte en mittfältare. Inte en anfallare.

Jag tycker att Uefa, om de ska stänga av någon, ska stänga av Steven Gerrard. Vilken pajas.

Nej, Platini och gänget ska allt ta och kamma sig. För det första ska man, som sagt, se till att vara konsekventa. Didier Drogba och Michael Ballack ska stängas av direkt när de kliver in på planen, då de trots sina 85-90 kg faller som furor vid minsta kontakt. Dessutom kan vi nog utesluta Portugals landslag för all framtid. Det här hade aldrig hänt Manchester United eller Real Madrid.

Och, bäst av allt: Om domaren hade sett Eduardos filmning, så hade han fått ett gult kort, och frispark hade delats ut till Celtic. Han hade inte rapporterats in till Uefa för vidare avstängning, utan han hade fått ett gult kort att leva med. Nu i efterhand, däremot, så har man tydligen något i regelverket som säger att, om man lyckas med en filmning, så riskerar man två matchers avstängning. Det innebär att Eduardos filmning, där alla utom domartrion såg att han filmade, tydligen är såpass bra utförd att han kan bli avstängd. För en förseelse, som om den (som den borde) hade upptäckts, renderat i ett gult kort.

Det är ju inte det att Eduardos filmning är bra heller, utan den är, faktiskt, jävligt dålig och överdriven. Det finns ju ingen på jorden som faller så.

Eller, jo, en person förresten – Steven Gerrard.

Inga kommentarer: